Friday, March 2, 2007

Frihet til hva? vær med oss 8. Mars

Vi skriver i denne stund år 2007, det er 193 år siden vi fikk egen grunnlov, 92 år siden første kvinnedagsmarkering i Norge, og 40 år siden vi begynte likestillingskapen. Tallet på kvinner som blir seksuelt misbrukt, øker like raskt som Wold Trade Center raste i bakken i 2001.

Mektige krefter gir kvinnene selv skylden for dette.

Jeg vil fortelle dere en fortelling om en jente;

Det hele starter en sen kveld i 2003 ”Anna” blir født, på fødselen deltar hennes far, som alle feministiske mannfolk gjør. Denne ny startede familien lever i sus og i dus, ja i boller og brus også, inntil ”Anna” er en tolv tretten år gammel, da jentungen er lei av mors stadige bestemmelser over hvilke klær som skal brukes når. Dette blir en innbitt kamp mellom dem, som ender i ett kompromiss, hun skal få bruke bikini i svømmehallen, og den rosa sløyfa i håret sløyfest. Den gangen gikk det greit følte mor til ”Anna”.

Verre gikk det da hun bare få år senere ville starte med korte skjørt uten tykk strømpebukse under, var lei at høyhalset genser midt på sommeren, og ville ut og møte venner etter kl 1700 som var innetid for henne. Mor kom med de formaninger hun kunne komme med, om voldtekter, overgrep, og dyriske mannfolk. Mor prøver etter beste evne å formane, om mann viser hud til en mann i byens gater så må man bare regne med at han tenker sex øyeblikkelig. Jeg vil ikke gi slipp på mine krav, du skal ikke drive rundt som en hore mens du bor hos meg.

”Anna” klarer endelig å få overnatte hos en venninne, etter lange diskusjoner med sin far, (den ettergivende, som føler han er forlite hjemme), vell fremme hos hennes eldre venninne, blir hun tilbudt alkohol. Hun takker ja til alkoholen, hun får etter et glass med rød vin, tilbud om å låne noen klær.venninna sier at det ser ut som om hun skal på polferd, med de klærne hennes mor kledde på henne. ”Anna” kler på seg de nye klærne, og går inn til resten av folket. Der har det kommer flere folk, alle minst to tre år eldre enn henne, de byr på mer å drikke. Etter en stund spør en av guttene hun har hatt ett godt øye for, om hun blir med han og en kompis på et annet rom, så de kan bli bedre kjent.

Vel inne på rommet blir hun med på ”nøtt eller sannhet” en godt kjent ungdomslek, de drikker og svarer på spørsmål om hverandre, helt til ”Anna” sier nøtt, og utfordringen fra den ene gutten blir legg deg ned på sofa en, vi binder deg fast, og kler av deg, jeg får stryke hvor jeg vil på deg i to minutter. –Greit det sier hun. Hun ligger der, og han benytter forsøket til forgripe seg på henne, men heldig vis stopper kompisen hans han. ”Anna kommer seg fri, kler på seg, og stormer ut i natta. Hun går nedover byens hovedgate, blir sulten, og tar en av stikker mot ett gatekjøkken. Hun tar en snar vei gjennom ett smug, noe som hennes mor har sakt klart nei til, hun ser en mann i gata, men går bare videre. Mannen venter på at hun kommer gående forbi seg, slår arma om kring henne, og knyter ett skjerf over munnen hennes. Nå skal det bli godt å få knulle deg sier han mens han tar henne med inn i en oppgang der han fullbyrder voldtekten. ”Anna” har blitt offer for det verste man kan oppleve, hun er blitt skadet for livet.

Tenk ”Anna” symboliserer en hvilken som helst jente i en hvilken som helst by, kanskje at det er din tur snart?

- Er det virkelig sånn at det er jentenes feil?

Vi har nå i 40 år kjempa for en likestilling mellom kjønna, vi vill ha kvinner ut i samfunnet, men hvilket samfunn vil vi de skal ha?

Jentenes feil sier politiet når de blir spurt om voldtektenes opphav, de sier ta til våpnene for å forsvare dere. Pepperspray og selvforsvar er gode løsninger, og i samarbeid med en burka eller lignende mener politiet at det blir slutt på voldtektene.

Ja, det blir vel det, men hvilken frihetsberøvelse er ikke det?

Er det egentlig sånn att det er greit at en gutt, bare for at hun hadde en dyp utrigning, skader en jente for resten av livet.

Det mener ikke jeg, og derfor oppfordrer jeg alle til å støtte opp om 8. Mars og kampen for friheten.

1 comment:

Bjarte Vik said...

8. mars demo ala Køben :D